Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

dinsdag 3 juli 2012

Bijna 9000 bedrijven failliet

Het aantal faillissementen in Nederland is in het tweede kwartaal hard opgelopen. En het houdt nog niet op. Volgens de cijfers van adviesbureau Dun & Bradstreet.gaan over heel 2012 maar liefst 8850 zaken over de kop: 27% meer dan vorig jaar.

• ‘Klap voor al die individuele ondernemers’
• Vooral zaken weg in bouwsector en industrie
• Gelderland ‘plust’ 72%


Klap
“Een veel te hoog cijfer en een klap voor al die individuele ondernemers die niet meer verder kunnen'', lieten MKB-Nederland en VNO-NCW weten in een reactie aan het ANP. Het weerspiegelt volgens hen op pijnlijke wijze de stand van de economie, die zich rond het recessiepunt blijft bewegen. ,,Het moet een aansporing zijn voor politici zijn om ondernemerschap voorop te blijven zetten in hun beleid en plannen en ondernemers nog meer te stimuleren'', aldus de ondernemersorganisaties.

De faillissementscijfers maken het volgens de ondernemers extra wrang dat de verhoging van de btw niet eens 3 maanden kan worden uitgesteld. ,,Wij verwachten van een nieuw kabinet steun voor ondernemers, want uiteindelijk zijn zij het die ons definitief uit de recessie moeten helpen'', aldus de werkgevers.

In totaal gingen er het tweede kwartaal 2009 bedrijven over de kop, een kwart meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, aldus cijfers van adviesbureau Dun & Bradstreet.

Gelderland
Alleen in de provincies Groningen en Drenthe vielen er minder bedrijven om.

Het aantal faillissementen in deze regio's daalde met respectievelijk 5 en 17 procent. In Gelderland (plus 72 procent) en Friesland (plus 45 procent) is de toename van het aantal bedrijven dat bankroet ging, het grootst.

Bouwsector
In de industrie en de bouwsector vielen de afgelopen periode de hardste klappen. In de industrie steeg het aantal faillissementen met 49 procent, in de bouwsector was dit zelfs 70 procent. ,,Aan deze cijfers is duidelijk af te lezen dat de bouw- en woningmarkt flink op haar gat ligt. Omdat banken nog steeds terughoudend zijn met het verstrekken van kredieten aan bedrijven of particulieren die een huis willen kopen, is de verwachting dat deze sectoren voorlopig nog niet uit het dal komen'', zegt Jan Willem de Vries, directeur van Dun & Bradstreet.

bron: ANP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten