Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

maandag 23 juli 2012

Hoe krijgen én houden we goed personeel?

Bron: Asha Kalijan, Managersonline.nl

"In ons bedrijf willen we het personeel aanzetten tot continue betere performance. We werken internationaal, hebben goed personeel, maar om de toekomst wat zorgelozer in te gaan, zeker gezien de marktontwikkelingen, moeten ze wat vooruitstrevender worden. We willen goede medewerkers behouden en aantrekken. Hoe doen we dat?"

Arbeidsmarktontwikkelingen, mobiliteit en organisatiebelang
In algemene termen kun je goed investeren in het stimuleren van carrièrekansen, als je er maar rekening mee houdt wat werkelijk aantrekkelijk is voor het personeel, de arbeidsmarktontwikkelingen in de gaten houdt inclusief de mate van mobiliteit van personeel daarbij, en de lange termijn belangen van de organisatie niet uit het oog verliest.

Onderzoek
Afhankelijk van de grootte van jullie organisatie, kun je een eigen onderzoek starten in jullie sector naar de bewegingen en voorspellingen op de arbeidsmarkt. Zowel landelijk, als internationaal. De economische ontwikkelingen spelen daarin vanzelf een grote rol, alsmede demografische ontwikkelingen als vergrijzing, ontgroening, concurrentie (grote spelers in jullie sector, opkomende economieën) etcetera. Raadpleeg recente onderzoeken die al gedaan zijn. En onderzoek ook de ‘medewerkerstevredenheid en -verwachtingen’.

Wensen en eisen personeel
De wens om carrièrekansen te bieden is één ding. Dat vorm geven is een heuse taak. Neem de bewegingen op de arbeidsmarkt en de uitkomsten van medewerkerstevredenheid mee in jullie beleid. Categoriseer personeelsleden in opleiding, leeftijd, gezinssamenstelling en functie. En pas dan de arbeidsvoorwaarden daarop aan. Denk aan instroom, uitstroom en de latere pensioenleeftijd. En let er op dat hoogopgeleide mensen, zeker de high performers, niet per se een hoog salaris als eerste wens hebben bij carrièrekansen, maar wel naar behoren betaald willen hebben. Mensen willen waarde toevoegen aan een bedrijf en aan hun leven. De trend van persoonlijke ontwikkeling zet door.

Wensen en eisen organisatie
Ik kan me voorstellen dat jullie goed personeel niet willen laten vertrekken en talenten willen aantrekken. Het bieden van de juiste carrièrekansen werkt dan. Die kansen moeten echter goed aansluiten bij de toekomstige ontwikkelingen van het bedrijf en de markt. Waar willen jullie naar toe komende jaren, wat is de marktvoorspelling cq –beweging en wat is daarvoor nodig als je denkt aan human capital? Die combinatie bepaalt de keuze die jullie maken in het bieden van de soort carrièrekansen.

Vormen carrièrekansen aanbod
Waarschijnlijk doen jullie al veel aan het stimuleren van carrières. Neem de onderstaande opsomming door, zet die naast jullie onderzoek en maak een plan.

• Het bieden van groei, kennis en vaardigheden in de vorm van opleidingen en coaching
• Flexibiliteit in werktijden
• Sabatical
• Promotie, job rotation
• Laptop, auto, fiets en smartphone van de zaak
• Extra financiële bijdragen aan pensioen, ziektekosten, onkosten/- reisvergoeding
• Kinderopvang of tegemoetkoming daarin
• Bedrijfsfitness & body & mind faciliteiten als (stoel)masseur, bedrijfsyoga etcetera.

Denk ook aan zaken als de manier van leidinggeven, het motiveren en inspireren om personeel betrokken te houden, manieren van werken zoals duurzaam werken, waardoor bedrijfstrots wordt gecreëerd, goede faciliteiten en gebalanceerde werkdruk en het bieden van uitdagend werk met invloed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten