Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

woensdag 5 december 2012

Pas je -lichaams-houding aan als je een personeelsgesprek hebt

Als je het goed wil doen tijdens je volgende jobinterview, presentatie of beoordelingsgesprek, dan hebben we een tip voor jou: sluit je een paar minuten op in het kleinste kamertje. Niet om te controleren of er peterselie tussen je tanden hangt, of babyspuug op je kraag zit, maar ‘to strike a pose’.

We weten allemaal dat onze lichaamstaal een invloed heeft op hoe mensen ons zien. Oogcontact, een open lichaamshouding, een stevige handdruk… Maar nieuw onderzoek van professor Amy Cuddy aan de Harvard Business School, wijst uit dat onze lichaamstaal ook de manier waarop we onszelf zien kan beïnvloeden. Door letterlijk een machtspositie in te nemen, voelen we ons daadwerkelijk machtiger.

Cuddy legt uit in haar Ted talk ‘Your body language shapes who you are’, dat zowel mensen als dieren macht uitdrukken via hun lichaamstaal. Wanneer ze zich onzeker voelen duiken ze in elkaar en nemen ze kleine stapjes. Als ze zich goed voelen, maken ze zich groot. Cuddy vroeg zich af of het omgekeerde ook waar was. Kan onze lichaamstaal onze gedachten en gevoelens beïnvloeden en ons machtiger doen voelen?Je kunt de ondertiteling aanzetten als het filmpje is begonnen (rechtsonder => kies Dutch)

Hormonen op hol

Om een antwoord te vinden op deze vraag organiseerde Cuddy een experiment. Ze vroeg de helft van de deelnemers om gedurende twee minuten een power pose aan te nemen:

de voeten lichtjes gespreid, handen op de heupen of handen in de lucht terwijl ze een V vormen, of zitten met de benen uitgestrekt, voeten op tafel of op het bureau, ondertussen achterover leunen met de handen in de nek, vingers verstrengeld en ellebogen die naar buiten wijzen.
De andere helft vroeg ze om een lower pose aan te nemen: in elkaar gedoken, benen over elkaar en de armen rond het lichaam.

Voor en na het experiment werd het hormoongehalte testosteron en cortisol gemeten. Testosteron wijst op dominantie, cortisol op stress. Wat bleek? De deelnemers die een power pose hadden aangenomen, hadden nadien 20 procent meer testosteron en 25 procent minder cortisol. De deelnemers die een lower pose hadden aangenomen, hadden 10 procent minder testosteron en 15 procent meer cortisol.

Recruiters bedot

Onze lichaamstaal is dus in staat om in een paar luttele minuten onze hormonen te beïnvloeden en ons machtiger of machtelozer te doen voelen. Maar, nóg verbazingwekkender is dat onze lichaamstaal ook een voelbare impact heeft op echte situaties.

Cuddy komt tot deze conclusie na een onderzoek bij 61 universiteitsstudenten van de Colombia University. Ze vroeg hen om een power pose of een lower pose aan te nemen terwijl ze zich voorbereidden op een belangrijk jobinterview. Ze moesten deze pose zeven minuten aanhouden. De studenten voerden daarna een gesprek met rekruteerders die bewust geen non-verbale feedback gaven. Dit om de studenten nog meer stress te bezorgen. Het gesprek werd gefilmd en geëvalueerd door een aantal mensen dat niets wist van de studie.

Wat bleek? De evaluators vonden de deelnemers die voor het gesprek een power pose hadden aangenomen, competenter en geschikter dan de deelnemers die een lower pose hadden aangenomen. Met andere woorden: de grootste voorspeller van succes bleek niet wat de kandidaten zeiden tijdens het jobinterview, maar hun houding en presentatie vóór het interview. Handig om weten als jij binnenkort een sollicitatie of een personeelsgesprek hebt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten