Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

dinsdag 18 december 2012

Hoe word je een goeie Mentor? 4 tips uit de praktijk

Mentoren spelen een integrale en vaak cruciale rol bij loopbaanontwikkeling. Het nemen van een time-out om je dag even door te nemen en daarmee de individuele vaardigheden te helpen ontwikkelen is zeer gewild op de werkplek. Iedereen zou wel mentor willen zijn, maar het is niet gemakkelijk - en daarom heb ik vandaag een paar snelle tips samengevat om u te helpen om het meeste uit uw inspanningen te halen

1. Voorbereiding
Net zoals teams zich voorbereiden op wedstrijden, studenten studeren voor tentamens, en muzikanten repeteren voor een show, moeten mentoren wat tijd nemen en een beetje voorbereidend werk doen. Lynda Bourne zegt in haar recente artikel uit PMHut, "Neem de tijd om de ander te begrijpen en besteed in de eerste twee of drie gespreken op proactieve manier aandacht aan het opbouwen van de relatie en betrokkenheid bij elkaar." Door wat eerste voorbereidingen, zullen mentoren in staat zijn een dieper begrip van hun mentees te krijgen en te leren wat hen beweegt. Deze voorbereiding in de relatie tussen u en uw mentee, zal zich snel terugbetalen.

2. Ken Uw verantwoordelijkheden
Zowel de mentor als de mentee hebben hun eigen set van unieke verantwoordelijkheden. De mentee is verantwoordelijk voor het delen van wat hij/zij zou willen bereiken om het optimale uit hun mentor te halen. Bijvoorbeeld, de beste manier om dit te bereiken is door de mentee de verantwoordelijkheid te laten nemen voor het opzetten van duidelijke doelstellingen. Dat zal helpen vooruitgang te boeken in de carrière. Mentees weten wellicht niet de exacte details van hun doelen, maar je kunt het beste werken aan doelen die specifiek zijn en (vooral) meetbaar. Op deze manier ben je in staat om de vooruitgang te volgen op weg naar die doelen.

Mentoren dragen de verantwoordelijkheid voor een omgeving gebaseerd op vertrouwen, openheid. Mentoren moeten actief luisteren naar de werkelijke behoeften van de mentee en die in het proces helpen opnemen.

3. Integreer feedback loops
Net als in elk ander programma, is terugkoppeling een must. Bourne beschrijft: "lussen van voorbereiding en onderhandeling om de vanzelfsprekende toepassing van het proces dat de mentee in strategie en gewenste praktijk heeft geformuleerd, in de mentoring sessies te faciliteren." Met andere woorden, het is belangrijk om regelmatig samen te komen. Het geeft beide partijen een moment om de uitvoering van ideeën en strategieën die eerder zijn afgesproken, te bespreken en analyseren. De inrichting van dit soort routinematige communicatie is een uitstekende manier voor beide partijen om te praten over wat werkt en wat er moet worden aangepast voor de volgende ronde. Bourne wijst erop dat " ... Een mentorrelatie zonder een beetje 'haat - liefde' is ongebruikelijk." Dus zorg ervoor dat je zowel actief luistert , als voortdurend probeert om je mentees te stimuleren.

4. Weet wanneer je moet stoppen
Net zoals het belangrijk is om doelen en doelstellingen vast te stellen in het begin, is het ook belangrijk om te weten wanneer het voorbij is en beiden zelfstandig verdergaan. "De ultieme test van een mentorrelatie is, als de doelstelling van de mentee bereikt is en hij of zij ook vertrouwen heeft in het eigen vermogen om in de toekomstzèlf te kunnen" zegt Bourne. Dit is de reden waarom de metrieken waarmee je de algehele voortgang kunt volgen, zo belangrijk zijn. Want, als alle van de belangrijkste doelen of doelstellingen zijn bereikt, is de klus geklaard. Het mentoring proces is voltooid, en het is tijd voor beide partijen om verder te gaan.

Zoals bij elke relatie zijn er twee nodig om het te laten werken. Door het gebruik van deze vier tips, zullen beide partijen meer uit hun mentoring inspanningen halen. Dus probeer ze eens, je zult onder de indruk zijn!

De beste plek om de voorbereiding en status van de afspraken vast te leggen is uiteraard je personeelsdossier. In HRM-Reviews kun je SMART afspraken -in the cloud- vastleggen en de vootgang volgen.
Kijk hier hoe makkelijk dat gaat. http://www.youtube.com/embed/kVFwiu3HEgQ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten