Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

donderdag 23 augustus 2012

Werknemers snakken naar voldoening

Kijk om uw heen op de werkvloer en schat eens in hoeveel collega’s gelukkig zijn achter hun bureau, lasapparaat of garagekrik. Valt het mee? Uit uitgebreid Europees onderzoek blijkt namelijk dat Nederlanders relatief gelukkig zijn op het werk. Maar liefst 71 procent voelt zich happy. Toch kan er een hoop worden verbeterd. Dat zit ‘m vooral in de zogeheten softe factoren.

• Rol van betekenis voor manager
• Denen en Zweden het gelukkigst in het leven
• Top 10 geluksfactoren

Voldoening
Dit blijkt uit de vele cijfers en statistieken in het recente StepStone-rapport ‘Geluk op het werk’. De trend is al een tijdje gaande. In de westerse economie draait het steeds minder om gewin en steeds meer om voldoening. De samenstellers: “Iedereen wil gelukkig zijn en ons werk neemt een zeer belangrijke plaats in in onze zoektocht naar geluk. We willen niet 50 weken lang een saaie baan voor slechts twee weken per jaar vakantie aan zee. Het werk zelf is een zeer belangrijk instrument geworden voor een gelukkig leven.”

Leidinggevende
Een rol van betekenis hierin speelt de manager, aldus de onderzoekers. Een opvallende bevinding is bijvoorbeeld dat mensen het minst gelukkig zijn in de aanwezigheid van hun direct leidinggevende. De onderzoekers: “Dit geeft aan dat te veel managers niet in staat zijn hun mensen te inspireren”.

Dat heeft onder meer nogal wat gevolgen voor onder meer de productiviteit. Wereldwijde research door Gallup heeft aangetoond dat slechts 20% van de werknemers vindt dat ze hun vaardigheden en kwaliteiten dagelijks optimaal benutten bij hun werk.

Europeanen redelijk gelukkig
Het valt zoals gezegd in Nederland over het algemeen nog mee. StepStone heeft onderzoek gedaan naar het algehele geluksniveau op het werk binnen Europa. De mening van meer dan 14.800 bedrijven en personen in zeven Europese landen: Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zweden. 13.582 personen tussen de 18 en 65 jaar hebben gereageerd. Het onderzoek vond plaats in maart en april 2012.

Met een gemiddelde score van 6,3 op tien, blijken Europeanen redelijk gelukkig in hun leven. Op het werk echter zijn ze vaak minder gelukkig. Voor geluk op het werk is de gemiddelde score slechts 5,5 op tien. Binnen Europa zijn de Denen en de Zweden het gelukkigst in het leven. Daarna volgen de Duitsers, die weliswaar gelukkig zijn in het leven, maar het minst gelukkig op het werk. Oostenrijkse werknemers zijn ook niet erg gelukkig op het werk, met een score onder de 5. Op het werk zijn gemiddeld de Belgen het gelukkigst, gevolgd door de Denen en de Nederlanders.

Geluksfactoren
Hoe kan een organisatie het geluksniveau verbeteren? De top drie basisregels voor geluk op het werk zijn: toon respect voor de werknemers, geef ze een functie die interessant genoeg is om er waarde aan te hechten en zorg voor een goede sfeer binnen het bedrijf. Het zijn met name ‘softe factoren’ die een rol van betekenis spelen. Ter illustratie: een goed salaris is belangrijk - 81 procent van de werknemers geeft aan dat dit geluk op het werk met zich meebrengt - maar het komt toch pas op de laatste plaats in de top tien.

Top 10 geluksfactoren
Het rapport stelt: “De softe factoren hebben allemaal te maken met vertrouwen op het werk.”
Maar niet alleen de houding van het management speelt een rol. Ook het contact met collega's van hetzelfde niveau wordt aangegeven als een belangrijke factor voor geluk op het werk.
De totale top tien van factoren die het geluk op het werk beïnvloeden ziet er als volgt uit:

1 Werken voor een bedrijf dat respect heeft voor werknemers 93,2 procent
2 Een boeiende baan 92,2 procent
3 Werken in een bedrijf met een goede sfeer 88,9 procent
4 Werken in een rechtvaardige en open omgeving 88,3 procent
5 Erkenning voor je werk 87,1 procent
6 De mogelijkheid om jezelf te zijn 85,0 procent
7 Een goede balans tussen werk en privé 82,7 procent
8 Goed contact met de collega's 82,6 procent
9 Over de middelen beschikken om je werk goed te doen 81,9 procent
10 Een goed salaris 81,3 procent

De softe factoren hebben zoals gesteld allemaal te maken met vertrouwen op het werk. De softe factoren binnen de top 10 zijn. 1 , 3, 4, 5, 6, 7 en 8. Het merendeel van de factoren dus.

Tips voor geluk
Het volstaat dus niet meer een interessante functie en een goed salaris aan te bieden. Het is beter geluk op het werk te stimuleren als u het optimale uit uw werknemers wilt halen en uw talentjes wilt vasthouden. “Een gelukkig bedrijf maakt een grotere kans het beste uit hun
werknemers te halen”, aldus de onderzoekers. Enkele tips voor managers:.

1 Zorg voor een goede basis.
Er zijn een aantal basisvoorwaarden die goed moeten zijn, willen bedrijven dat
hun werknemers gelukkig worden, waaronder het salaris, het ondernemingsbeleid, de managementstijl, de werkomstandigheden en werkzekerheid. “Als deze voorwaarden niet goed geregeld zijn, dan zitten werknemers niet lekker in hun vel in hun werkomgeving.”

2 Respect is een sleutelfactor.
Respect is een onmisbare factor voor het geluksgevoel van elk individu. Een baan is meer dan alleen maar een baan. Zelfontplooiing is voor mensen een van de redenen om te werken.

3 Ruimte voor zelfstandigheid.
De manier van werken vult de werkomgeving verder aan en daarom verdient ook dit aandacht. Aangezien mensen gelukkiger zijn als ze redelijk zelfstandig kunnen functioneren, loont het hier de ruimte voor te geven.

bron:Businesscompleet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten