Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

maandag 26 maart 2012

Veel MKB'ers in ernstige geldproblemen

Ondernemers met financiële problemen, trekken doorgaans te laat aan de bel. “Twee voor twaalf of zelfs twee over twaalf komen ze hier,” zegt de kersverse Zakenvrouw van het Jaar 2012 Jacqueline Zuidweg hierover. Zij zit al 17 jaar in de schuldhulpverlening voor MKB’ers. Een aantal tips om uit de gevarenzone te blijven/te komen.

• ‘Speel geen verstoppertje’
• ‘Schuldeisers zijn niet dom’
• Boekhouding moet in orde zijn

Het probleem bij het MKB in Nederland is groot. 1 op de 10 ondernemers verkeert in ons land in ernstige financiële problemen. Zuidweg: “Deze ondernemer heeft gemiddeld 120.000 euro ongedekte schuld waar hij of zij aansprakelijk voor is en zonder goede hulp, niet gemakkelijk van af komt.”

Zuidweg (46 jaar), directeur van Zuidweg & Partners ondersteunt met haar organisatie al jarenlang (ex-)ondernemers met financiële problemen. Over de schuldhulpverlening in Nederland heeft zij een duidelijke mening. Zij is niet het type dat de MKB´er met schulden ´pampert´. Zij is ook wars van lange trajecten. Van haar mag het minnelijke traject zoals dat nu in de schuldhulpverlening is geregeld drastisch worden ingekort. “Dat eerste traject duurt nu drie jaar. Dat mag van mij wel terug naar een jaar of, nog beter, een half jaar.”

De redenen waarom een MKB’er in geldnood komt, zijn divers.

“Ondernemen is risico’s nemen. Het kan zijn dat je markt wegvalt, bijvoorbeeld als er een grote supermarkt naast je winkeltje komt. Andere vaak voorkomende oorzaken zijn echtscheiding, ziekte of gewoon financieel onvermogen.”

Tips om niet in de gevarenzone te komen.

1 Zuidweg: “Bereid als starter je onderneming goed voor. Je ziet helaas nogal eens dat mensen zonder degelijk voorwerk een bedrijf beginnen. Dat kan vragen om problemen zijn.

2 “Vanaf de start moet je vlieguren maken”, zegt Zuidweg. Ondernemen is vooral ook leren. Dat geldt ook voor je als je professionals inhuurt. Jij bent eindverantwoordelijk en je zult het op den duur beter moeten weten dan die professionals. Houd daar rekening mee”.

3 Zorg dat je boekhouding meteen in orde is. Lees hiervoor vooral ook de tips die staan in het het Geldboek voor ondernemers. Deze is gratis te bestellen, maar is ook als pdf beschikbaar.

4 Zorg dat de privébasis in orde is.

Eerste symptomen
Waaraan kun je herkennen dat het mis dreigt te lopen?
Zuidweg: “Ach, iedereen herkent de eerste symptomen. Als je de eerste brieven van incassobureaus binnenkrijgt omdat rekeningen niet zijn betaald, dan weet je dat er iets mis is. Heel vaak heeft de ondernemer ook al ruim van tevoren een onderbuikgevoel dat het niet goed gaat.”

Verstoppertje
Het beste advies als je als ondernemer toch in de geldproblemen raakt, is om deze situatie niet te lang voor je te houden. Speel geen verstoppertje,” zegt Zuidweg resoluut. “Schuldeisers weten vaak drommels goed dat het niet goed gaat met een ondernemer. De rekeningen worden niet, of veel te laat betaald. Dat zijn voorbodes. Ze voelen aan dat de nood kennelijk hoog is. Schuldeisers zijn echt niet dom. Mijn ervaring is dat als je eerlijk spel speelt, schuldeisers best bereid zijn een regeling te treffen. Beter iets dan niets. Schuldeisers werken in deze tijd ook makkelijker mee dan vroeger, zo blijkt in onze praktijk. Als je je schuldproblemen bijtijds bij de schuldeiser op tafel legt, dan wordt dat zelfs zeer gewaardeerd.”

Nada
En anders failliet?
Zuidweg: “Als je vroeger bij een gemeente aanklopte met je problemen werd er vaak gezegd: vraag je faillissement maar aan. Dat is tegenwoordig anders. In elk geval bij de 160 gemeenten voor wie wij werken. Mijn stelling is: failliet, beter niet. Daar heb je namelijk nada aan. Mensen vergeten dat ze twintig jaar aansprakelijk blijven voor hun schulden. Die schulden kunnen je de rest van je leven achtervolgen. Ik zou er niet rustig van kunnen slapen.”

Doorstart
De eerste maatregelen die Zuidweg neemt zijn dan ook gericht op het genereren van inkomen voor de gedupeerde MKB’er. “Onze focus ligt daarop omdat er zonder inkomen weinig te halen is. Maar liefst 60 procent van MKB’ers die wij hebben geholpen, maakt een doorstart. We moeten er nog een keer nauwkeurig onderzoek naar doen, maar pakweg 90 procent draait na een jaar nog steeds. Als ondernemer leer je tenslotte van je fouten.”

gelezen op businesscompleet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten