Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

dinsdag 24 april 2012

Hiermee onderscheiden bijzondere managers zich

De beste managers hebben een volledig afwijkende kijk op hun werkplek, bedrijf en hoe teams het beste functioneren. Lees maar eens wat ze anders doen.
1. Hun business is een ecosysteem, geen slagveld.
Gewone managers zien hun business vaak als een conflict tussen bedrijven, afdelingen en groepen mensen. Ze bouwen enorme legers met mensen die ze orders geven, terwijl ze de competitie demoniseren als "de vijand" en hun klanten beschouwen als terrein dat moet worden veroverd.

Bijzondere managers zien hun business als een symbiose waarbij het bedrijf dat zich het meest divers kan aanpassen, waarschijnlijk zal overleven en groeien. Ze creëren teams die zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe marktomstandigheden en partneren met ondere bedrijven, klanten ... en hun competitie.


2. Een bedrijf is een samenwerkingsverband, geen machine.
Gewone managers zien hun bedrijf als een soort machine met de medewerkers als radertjes in het geheel. Ze maken starre structuren en proberen dat te beheersen door äan de knoppen te draaien" en door "het schip te besturen".

Buitengewone managers, zien hun bedrijf als een verzameling individuele dromen en verlangens, allemaal samen voor een groter doel. Ze inspireren hun medewerkers om zich volledig te geven aan het succes van hun collega's en daarmee aan het succes van het hele bedrijf.


3. Management is dienstverlenen, niet controleren.
Gewone managers willen dat hun medewerkers doen wat ze zeggen. Ze zijn heel alert op alles dat riekt naar insubordinatie en vormen hun omgeving zo, dat ieder initiatief wordt gesmoord in een "wacht even wat de baas er van vindt" mentaliteit.

Bijzondere managers geven de richting aan en zorgen er zelf voor dat de juiste middelen die hun mensen nodig hebben voor succes, beschikbaar zijn. Ze laten hun medewerkers zo veel mogelijk zélf beslissen en staan toe dat teams hun eigen regels maken. Ze grijpen alleen in noodgevallen in.


4. Mijn medewerkers zijn mijn collega's, niet mijn kinderen.
Gewone managers zien hun medewerkers als ondergeschikten, niet ervaren genoeg om zelfstandig te kunnen denken. De medewerkers volgen opdrachten en doen niet meer dan dat als gevolg van deze houding. Ze doen of ze heel druk zijn en zorgen ervoor nooit de schuldige te zijn. Een goed voorbeeld zag ik laatst in "dewerelddraaitdoor" toen de echtgenote van Ronald Plasterk vertelde dat er veel mensen ònder hem werkten, cq ònder hem afstudeerden.

Bijzondere managers behandelen elke medewerker alsof ze de belangrijkste zijn. Beter dan best wordt van je verwacht, of je nu in het magazijn werkt of in de directiekamer. Hierdoor nemen alle medewerkers hun toekomst in eigen hand. Daar wordt iedereen beter van.


5. Je motiveert mensen met een visie, niet met angst.
Gemiddelde managers denken dat angst --om ontslagen te worden, of belachelijk, of om vordeeltjes kwijt te raken-- als de beste manier om mensen te motiveren. Het resultaat is dat iedereen als verlamd is en niet in staat om een risico te doorzien.

Buitengewone managers inspireren hun mensen met een betere toekomst en hoe zij daar deel van uit maken. Het resultaat is dat ze harder werken omdat ze in de doelen van de organisatie geloven, leuk vinden wat ze doen en weten dat ze (uiteraard) meedelen in de beloning.


6. Veranderen betekent groei, zonder pijn.
Gewone managers zien elke verandering als lastig en bedreigend, iets dat ze alleen maar verdragen omdat hun bedrijf in slechte omstandigheden verkeert. Op die manier ondergaan ze veranderingen .... tot het te laat is.

Bijzondere managers zien veranderingen als onderdeel van het leven. Misschien zien ze de waarde van veranderen niet zo zeer voor zichzelf, maar ze weten dat succes alleen mogelijk is als de medewerkers en de organisatie nieuwe ideeën omarmen en nieuwe werkmethoden gaan toepassen.


7. Technologie biedt versterking, en geen automatisering.
Gemiddelde managers denken nog steeds dat technologie vooral bedoeld is om de controle door het management te ondersteunen en de voorspelbaarheid te vergroten. Zij installeren centrale computersystemen die "de menselijke factor" zoveel mogelijk uitschakelt.

Buitengewone managers zien technologie als een manier om de mensen in staat te stellen creatief te zijn en om betee relaties op te bouwen. Ze passen hun back-office systeem aan de nieuwe tools die de mensen willen gebruiken zoals smartphones en tablets, aan.


8. Werk moet leuk zijn, niet alleen maar zwoegen.
Gewone managers denken dat werk hoogstens een noodzakelijk kwaad is. Ze verwachten dat de medewerkers hun werk haten en denken dat ze daarom een soort onderdrukker zijn met hun medewerkers als slachtoffer. En ja hoor... iedereen gedraagt zich dan ook op die manier.

Bijzondere managers zien werk als iets dat plezierig moet zijn en ze geloven daarom dat het de belangrijkste rol van de manager is, voorzover mogelijk, om de mensen op plaatsen in te zetten waarin ze echt gelukkig zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten