Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

vrijdag 11 november 2011

Wat te doen tegen maandagochtendverzuim?Uit de statistieken blijkt dat op maandag zich bijna twee keer zo veel werknemers ziek melden als op andere dagen. De maandag is blijkbaar een struikelblok om naar het werk te komen. Wat is daarvan de oorzaak?


Achterstallig
De eerste verklaring is simpel: werknemers die op zaterdag of zondag ziek worden, kunnen zich pas op maandag ziekmelden. In de maandagmeldingen zit dus een component achterstallige ziekmeldingen.

Risico
Ook leidt het weekend niet voor iedereen tot ontspanning. Uit onderzoek van de universiteit van Tilburg (2002) blijkt dat werknemers met een zware werkbelasting of een groot verantwoordelijkheidsgevoel risico lopen ziek te worden als zij zich willen ontspannen. Deze verzuimoorzaak verklaart het verschil met de rest van de week echter bij lange na niet.

Gezelligheid
Uit ervaring weten bedrijfsartsen, A&O'ers, werkgevers én werknemers dat maandagochtendziekte vaak ook het gevolg is van een heel gezellig of afgeladen weekend. Pas gaan slapen in de late uurtjes of agenda's die bol van de verplichtingen staan, laten hun sporen na.

Zwart gat
Het vooruitzicht van een volle werkweek waarvan het eind nog lang niet in zicht is nog een oorzaak. Een werknemer die zich niet helemaal fit voelt of een niet al te grote verbondenheid met zijn werkt heeft, kiest er dan voor om eerst nog maar eens even thuis te blijven.

Aanpak
Met een paar eenvoudige, goedkope ingrepen kunnen werkgevers het maandagverzuim aanpakken:

Allereerst kan de werkgever de trend met de werknemer bespreken. De werknemer moet beseffen wat zijn keuze om thuis te blijven voor gevolgen heeft voor zijn collega's, de klanten en het bedrijf. Bewustmaken en herhalen dus. Dat geldt overigens ook voor werknemers die zich - ongeacht de dag - meer dan drie keer per jaar ziekmelden. Gaat het om problemen van medische of sociale aard, dan kan de bedrijfsarts of bedrijfsmaatschappelijk werker van de arbodienst wellicht uitkomst bieden.

Het tweede advies is ervoor te zorgen dat werknemers zich altijd bij hun leidinggevende ziekmelden, en dat deze goed inventariseert wat de klacht precies inhoudt. Iemand met maandagochtendziekte zal zich immers liever bij de telefoniste willen afmelden dan bij de manager.
Een ander hulpmiddel is het regelmatig inplannen van een atv- of vakantiedag op maandag of vrijdag. Ook werknemers klagen aan het eind van het jaar vaak over de berg vrije dagen die ze nog hebben. Zorgvuldige opname van deze dagen gedurende het hele jaar houdt lichaam en geest sterker. Een dagje vrij op maandag of vrijdag zorgt ervoor dat het weekend echt ontspanning biedt aan werknemers met volle agenda's en dat er voor medewerkers met 'disco-oortjes' voldoende ruimte is om bij te slapen. Zo kan iedereen ontspannen het weekend uit en fit de week in.
[ Bron: ArboNed ]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten