Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

donderdag 24 november 2011

Jonge werknemers willen niet thuiswerken


Werknemers werken steeds meer uren thuis. Maar het thuiswerken is niet evenredig verdeeld over generaties en ook niet over bedrijven. Thuiswerken is bij oudere werknemers veel populairder dan bij jongere en dat verschil neemt toe. Opmerkelijk genoeg blijft juist de overheid achter met groene initiatieven. Dat blijkt uit de ICT-Barometer van Ernst & Young.

• Duurzaamheid wint terrein in bedrijfsleven
• Kostenbesparing belangrijkste motief
• Grootbedrijf op kop, overheid achterblijver

Duurzaamheid en groene ICT doen het steeds beter in Nederlandse organisaties, maar de overheidssector blijft achter. Kostenbesparing is doorgaans het motief voor groene initiatieven zoals thuiswerken - waarvoor de aanhang overigens niet groeit. Dit blijkt uit de Ernst & Young ICT Barometer onder 600 managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid.

Jongeren willen niet thuiswerken
Ruim vier op de tien organisaties, bovengemiddeld vaak in de sector dienstverlening, hebben Het Nieuwe Werken ingevoerd of zijn er mee bezig. Bijna de helft van alle werknemers werkt (gedeeltelijk) vanuit huis en dat aantal is al jaren stabiel. Het gemiddelde aantal thuiswerkuren stijgt met zo'n 30 procent: van 10 in 2009 naar 13 in 2011. In alle sectoren stijgt het aantal thuisgewerkte uren, behalve bij de overheid. Thuiswerken is onder jonge werknemers veel minder populair dan onder hun oudere collega's.

Onder de jongeren neemt de animo voor thuiswerken af terwijl die onder ouderen juist toeneemt.
Roel Drost, senior manager bij Ernst & Young :"Kennelijk voelen jonge werknemers uit carrièreoverwegingen sterk de behoefte om in hun bedrijf letterlijk in beeld te blijven. Dat gevoel wordt in economisch onzekere tijden nog eens extra aangewakkerd."

Duurzaamheid wint terrein
Anno 2011 staat duurzaamheid bij 67 procent van de organisaties op de agenda; een forse stijging ten opzichte van 2010 toen dat nog maar bij 52 procent het geval was. Het zijn vooral de ondernemingen met meer dan 500 werknemers die op het gebied van duurzaamheid de toon zetten. Ook groene ICT zit flink in de lift en geldt voor een kwart van de organisaties inmiddels als belangrijk aandachtspunt, met name vanwege kostenbesparingen en vanuit de ambitie om verantwoord te ondernemen. Daarmee lijken zowel duurzaamheid als groene ICT nu echt door te breken terwijl de animo voor deze onderwerpen in 2010 in vergelijking met een jaar eerder nauwelijks enige groei vertoonde.

Kostenbesparing motief
Van organisaties die werk maken van groene ICT noemt maar liefst 78 procent kostenbesparing als belangrijkste motief daarvoor. Meest populaire initiatieven zijn het uitzetten van apparatuur en een efficiënt gebruik van printers. "Dat ligt voor de hand", zegt Roel Drost, "bedrijven gaan in eerste instantie aan de slag met maatregelen die te maken hebben met het veranderen van gedrag. Het is echter goed om te zien dat ook initiatieven die investeringen vergen in opkomst zijn. In vergelijking met een jaar geleden is het aantal organisaties dat budget vrijmaakt voor groene ICT-projecten zelfs verdubbeld tot 23 procent."

Grootbedrijf loopt voorop
Drost is verheugd over de toenemende belangstelling voor duurzaamheid, al verbaast hem dat niet. "Dat ons land wat dit aangaat goed op de kaart staat, blijkt ook uit de hoge notering van een reeks toonaangevende Nederlandse bedrijven in de Dow Jones Sustainability Index. Het grootbedrijf vervult in dit opzicht een voorbeeldfunctie. Deze bedrijven hebben vaker te maken met stakeholders die aandringen op een duurzame bedrijfsvoering. Bovendien is het besef er beter ontwikkeld dat het mogelijk is om met duurzaamheid geld te besparen."

Overheid blijft achter
Drost constateert dat de overheidssector minder actief is met duurzame inspanningen. 57 procent van de ondervraagden in de overheidssector meldt dat hun organisatie werk maakt van duurzaamheid terwijl 68 procent vindt dat een grotere inspanning nodig is. Ook op het gebied van groene ICT zit de overheid in de staartgroep. Volgens Drost ontbreekt het de overheid aan commerciële drive om er een succes van te maken. "Waar de overheid in bijvoorbeeld aanbestedingsprocedures tal van eisen stelt op het gebied van duurzaamheid, kan zij haar voorbeeldfunctie op dit terrein absoluut niet waarmaken. Duurzaamheid moet blijkbaar wijken voor andere prioriteiten op de overheidsagenda zoals kostenbesparingen, digitalisering en moeizaam verlopende ICT-projecten."

Gelezen op businesscompleet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten