Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

vrijdag 19 augustus 2011

Tips voor meer werkplezier

Werkplezier is afhankelijk van allerlei factoren zoals karakter, opvoeding, werkplek of gevoel voor humor. Het is ook trots zijn op je werk en waardering krijgen voor je inzet. De gelukkigste mensen zijn veelal bevlogen mensen. Wie bevlogen is, vergeet de dingen om zich heen, bruist van de energie en vindt het werk nuttig, inspirerend en uitdagend.

Je kunt zelf veel doen en laten
Ben je wel bezig met wat je echt wilt? Wanneer je vastzit in een baan die niet bij je past, heb je vaak het idee dat er van alles moet. Dat kan komen door perfectionisme of door prestatiedrang. Stel jezelf, elke keer als je zegt of denkt ‘ik moet….’ de vraag: ‘wil ik dit ook?’ Of: ‘Wat zou ik willen?’ Het maakt je bewust van het patroon waar je in zit én je houdt de grote lijnen in de gaten.

Blijf positief
Werk kent nadelen, maar wie helemaal geen werk heeft, is veelal doodongelukkig. Eén om te onthouden. En fantaseer over die droombaan, maar onderneem ook actie. Loop bijvoorbeeld met iemand mee die dat werk doet. Dan zit je er middenin en weet je of het echt de juiste baan voor je zal zijn. Zorg voor een gezonde dosis kantoorhumor. Lachen geeft je energie en is stressverlagend.

Bouw aan een netwerk van collega’s
Mensen zijn het minst gelukkig op het werk, als ze geen goede relaties onderhouden met collega’s. Je hoeft niet iedereen aardig te vinden, maar je moet wel kunnen bouwen en vertrouwen op een grote groep medewerkers. Mik dus op het vergaren van een zo groot en breed mogelijke groep contacten op het werk. Deze groep is jouw back-up als de druk een keer (te) hoog oploopt of als er zaken verkeerd (dreigen te) lopen.

Creëer een gevoel van vrijheid en zelfstandigheid
Veel mensen hebben veel meer vrijheid in hun baan dan ze beseffen. Managers hebben dus niet alleen een verantwoordelijkheid om mensen autonomie op het werk te geven, maar ook om hen te laten zien waar die autonomie al bestaat. Sommige managers vinden misschien dat het hun taak is om hun medewerkers directe aanwijzingen te geven, maar de beste leiders beseffen dat het doelmatiger is om op te treden als coach en supporter.

Ruim je werkplek op
Werken aan een niet opgeruimd bureau levert veel onrust op. Tijdens het werken kom je allerlei zaken tegen waar je misschien ook nog iets mee of wil doen. Ongemerkt wordt je werkplek steeds voller ermee. Het leidt af en vraagt energie. Het haalt de concentratie weg van dat ene waar u op dat moment aan wilt werken. Ruim dus uw werkplek op!

We zijn benieuwd of je dit al doet, of andere wellicht betere, tips voor ons hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten