Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

vrijdag 15 juli 2011

Beschouw het personeelsdossier als verzekeringspremie tbv verloop, ontslag en verzuimkosten


Bij veel van onze klanten is het personeesldossier een ondergeschoven kindje.
Het is zelden compleet en vaak zit het vol met losse papiertjes -die we moeten onthouden-.

De meest in het oog springende kosten die kunnen ontstaan zijn:

Ontslag procedure.
Vaak is de medewerker waarvan je afscheid moet nemen al een aantal maanden niet productief. Als je dan ontslag aanvraagt, is bij UWV en/of de kantonrechter een goed en compleet dossier heel belangrijk. Heb je het niet dan duurt de procedure maanden langer, de salariskosten gaan gewoon door en de afkoopsom is niet misselijk.

Op basis van heel veel ervaringscijfers kun je het beste rekening houden met een totaalbedrag aan ontslagkosten van ca. euro 8.000,00. (grofweg 3 maanden salaris en sociale lasten)

Verloop.
Als iemand uit dienst gaat, kost dat al gauw een paar maanden productieverlies. Er zijn werving- en selectiekosten, training etc.

Je kunt er van uitgaan dat je 1,5 a 2 maanden productieverlies moet absorberen. Je mist(bij euro 62,50 per uur) al gauw 15.000,00 euro omzet.
Als je goede personeelsdossier hebt, ben je op tijd in staat om intern voor back-up en opvolging te zorgen. Je kunt de medewerkers dan een beter carrierepad bieden.

Verzuim.
De kosten van verzuim worden gevormd door productieverlies, extra beroep op de arbodienst en evt vervangingskosten.

Als je 1% minder verzuim kunt realiseren, - en waarom zouden je collega's het wel kunnen en jij niet? - dan is dat alweer 2 dagen productiewinst per jaar (of euro 1.000,00)


Tel de bedragen bij elkaar op en je kunt al gauw een leuke middenklasser besparen.
De maandpremie om zo'n auto te verzekeren, is afhankelijk van de polisvoorwaarden, eigen risico en rij-ervaring, maar ligt tussen de 35,00 en 120,00 euro per maand. (bron: independer.nl)En die premie betaal je ook als je nooit schade hebt.

Natuurlijk heb jij minder verloop, minder ontslagprocedures en is je verzuim niet eens zo slecht. Maar een "verzekeringspremie" van ca 3,00 euro per medewerker per maand voor een instrument zoals Reviews, is gezien het bovenstaande een goed idee.

De voorbeeld cijfers zijn gebaseerd op ondernemingen in het MKB met ca 40 medewerkers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten