Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

dinsdag 1 maart 2011

De Flexibele kern komt eraan - Personeelsblog

Ik las in personeelsblog onderstaand artikel:



Veel bedrijven maken gebruik van een flexibele schil met tijdelijke werknemers die in tijden van piek en ziek het personeelstekort moeten opvangen. Maar met snelle groei van het aantal goed opgeleide zelfstandige professionals zal ook de kern van bedrijven flexibel worden.
Deze verwachting spreekt ABN AMRO uit in een nieuw sectorrapport.
In het nieuwe ‘human capital’-sectorrapport ‘Van interim manager naar interim professional’ gaat ABN AMRO uitgebreid in op de dynamiek van flexibel werken.

Tweedeling op arbeidsmarkt
Zo signaleert ABN AMRO een tweedeling op de Nederlandse arbeidsmarkt. Opvallend genoeg gaat het hierbij om twee groepen flexibele werknemers: aan de ene kant uitzendkrachten die ‘veroordeeld’ zijn tot een flexibel contract en die moeilijk aan een vaste baan komen, en andere kant goed opgeleide zelfstandige professionals, specialisten die juist géén vaste baan willen.

Specialisten met specifieke vakkennis
ABN AMRO ziet ook bij werkgevers een vergelijkbare tweedeling. Zo zijn er “procesbedrijven” die voornamelijk op zoek zijn naar “generieke en daardoor makkelijker inwisselbare flexkrachten om in hun piek- en ziekbehoeftes te voorzien”. Daar tegenover staan kennisintensieve organisaties die juist behoefte hebben aan specialisten met specifieke vakkennis en ervaring die ze zelf niet in huis hebben.

En juist deze groep professionals heeft er zelf steeds minder belang bij om zich vast aan een organisatie te binden. Juist het projectmatig werken bij verschillende opdrachtgevers geeft deze specialisten volgens ABN AMRO “een steile leercurve en actuele marktkennis”.

Werken op projectbasis
Om toch gebruik te kunnen maken van deze zelfstandige professionals gaan bedrijven op een andere manier werken, verwacht Han Mesters, sector banker bij ABN AMRO.
“Bedrijven gaan steeds meer in kleinere cellen opereren. Ze werken op projectbasis, net als bij een film. Mensen van binnen en buiten de organisatie worden aangetrokken en gaan weer uit elkaar als het project is afgesloten. Sterke kennisorganisaties als ASML lopen hierin voorop.”

Externen in hart van bedrijf
Voor veel bedrijven betekent dit een grote mentaliteitsverandering. Zij moeten immers externen toelaten in het hart van hun organisatie. “Ze krijgen dus als het ware een flexibele kern”, aldus Mesters.
“Een andere uitdaging voor organisaties gaat zijn om zichzelf te bedwingen om externe specialisten een vast contract te bieden. Hun meerwaarde zit immers in de up-to-date kennis die ze bezitten door jobroulatie.”

Concurrentievoordeel verwatert
Het ABN AMRO-sectorrapport maakt duidelijk dat bedrijven met een flexibele kern tijdelijk belangrijke expertise in huis kunnen halen die met eigen werknemers moeilijker is op te bouwen.

Minder aandacht besteedt het rapport aan de nadelen van een flexibele kern, zoals het concurrentievoordeel dat snel dreigt te verwateren. Want met de kennis en ervaring die de zelfstandige professional in het bedrijf heeft opgedaan, kan hij immers later weer concurrenten wijzer maken.

En, wat denken jullie? Of ben je al onderdeel van die flexibele kern?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten