Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

donderdag 17 februari 2011

In 3 stappen een betere baas (gevonden in Sprout)

Ik las zojuist in Sprout:

Een medewerker die je apathisch aanstaart als je iets van hem vraagt, een plan dat volledig verzandt. Dat is verleden tijd. In 3 stappen krijg je meer van mensen gedaan.
1. Loslaten

Het is een valkuil van veel ondernemers, je geeft een opdracht uit handen, maar aan het einde van de dag zit je alsnog achter de computer de data van je medewerker in te kloppen. Want je immers dat het niet fout gaat. Als je iets delegeert, houd vervolgens ook je handen er van af. Probeer meer vertrouwen te hebben in dat medewerkers hun taken uitvoeren. Geef ze de ruimte om dat op hun manier te doen. Het resultaat telt.

2. Organisatie inrichten

Je hebt je vergezicht gedeeld met je collega's en laat de uitvoer ervan aan anderen over. Dat kan heel goed, maar dan moet je daar wel de juiste organisatorische voorwaarden voor scheppen. Je kunt niet zomaar een strategisch plan op de bureaus van je medewerkers gooien en vervolgens verwachten ze je de weg naar het paradijs tonen. Als ondernemer bedenk je de plannen, maar moet je je ook met de details van de uitvoer bezig houden. Het belangrijkste is het scheppen van condities. Dus stel een projectmanager aan, introduceer een managementmethodiek waarin duidelijk is wie op welk moment eigenaar van een project, hoeveel capaciteit er voor nodig is om de mijlpalen te bereiken.

3. Macht gebruiken

Je bent niet voor niets de baas, maar aan die titel alleen heb je niets. Je moet je doen gelden. Een informele bedrijfscultuur is heel fijn, maar het schept soms ook verwarring. Je kunt je macht doen gelden door daar er een duidelijke formele structuur voor in te richten. Overdrijf alleen niet. Het belangrijkste is dat je als baas actief je bevoegdheden aanwendt om de hulpbronnen controleren en beslissingen te forceren. Een leider/baas keurt plannen en budgetten goed van medewerkers, controleert of ze daar verstandig mee omgaan. Bemoei ook actief met loopbaanstappen en promotie van medewerkers.

De tips zijn ontleend aan het boek 'Dingen van mensen gedaan krijgen' van Willem Verhoeven.

Hebben jullie nog meer tips? reageer hieronder.

Ontdek alle mogelijkheden van Reviews bij de voorbereiding van personeelsgesprekken op www.personeelsgesprek.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten