Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

woensdag 20 oktober 2010

Hoe motiveer je jezelf op weg naar een nieuwe baan of opdracht?


Ik kreeg van Karin vd Water onderstaand mailtje.
Ze geeft een aantal goede tips om vooruit te denken (en dus niet te zwelgen in self-pity)

===
5 Tips bij ontslag

Ontslag staat in de top 10 van meest ingrijpende gebeurtenissen die een mens kan meemaken. Hoe kan je zo goed mogelijk omgaan met deze situatie?

1. Sla het nieuws een keertje over
Het is niet bemoedigend om dagelijks op radio, TV en in kranten te vernemen dat er weer zoveel werklozen zijn bijgekomen. Dit is een deel van de realiteit, ok, maar ik merk ook dat er dagelijks mensen een nieuwe, leuke baan vinden, en dat komt nooit in de pers.

2. Kies voor structuur in je leven
Wie geen reden heeft om 's morgens op te staan, voelt zich passief worden. Hou de regelmaat van opstaan, eten, en slapen vast. Bouw ook in de rest van je dag structuur in. Bepaal vooraf hoeveel uur je wil bezig zijn met werk zoeken, en plan dit in. Wissel dit af met ontspannende, leuke activiteiten.

3. Wees mild voor jezelf
Je kan je heel lang afvragen 'waarom ik?'. Dit kost veel energie. Je hebt zelf niet voor deze situatie gekozen. Maak jezelf geen verwijten en probeer in het 'nu' te leven.

4. Doe leuke dingen
Belangrijk is dat je 'onder de mensen blijft'. Als je baan wegvalt, heb je sowieso minder contacten. Zoek het gezelschap van anderen op. Als je er behoefte aan hebt, praat over hoe je je voelt en wat je bezighoudt. En ga veel bewegen, liefst in de buitenlucht! Dagelijks een half uurtje wandelen doet al wonderen...!

5.Neem tijd
Neem tijd om je ontslag te verwerken en na te denken over hoe je je toekomst ziet, over wat jij echt wil. Neem niet te snel de eerste, de beste baan aan.

6. Zie de positieve kanten
Je hebt nu tijd om dingen te doen waar je anders nooit tijd voor had: naar de markt gaan, een cursus volgen, de kinderen afhalen van school, de woonkamer een nieuwe kleur geven, winkelen...

7. Tel je zegeningen
Schrijf elke dag voor het slapengaan 3 dingen op die jou die dag een goed gevoel gaven: focus op je successen, achievements, resultaten, trots-momenten, blije momenten, pleziermomenten,
geluksmomenten, genietmomenten, lachmomenten, persoonlijke overwinningen (hoe kleiner hoe beter!)

8. Exploreer
Ga iets nieuws leren, bijv. een nieuwe (computer)taal, een nieuwe dans, een nieuwe sport, een
nieuwe creatieve werkvorm (schilderen, boetseren, beeldhouwen, theater), etc.


Als loopbaanadviseur bij Passion for Work merk ik dat 85 % van de mensen binnen de 6 maanden de baan vinden die ze willen. Zelfs in tijde van recessie! Voorwaarde is wel dat ze dagelijks 2 uur spenderen aan het efficiƫnt zoeken en bovendien de zaken die ze aangereikt krijgen binnen het loopbaantraject, nauwgezet toepassen. Als dat geen hoopvol nieuws is!

Je reactie op dit artikel is heel erg welkom! Doe het op het weblog: http://passionforworknet.blogspot.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten