Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

dinsdag 12 februari 2013

Werkkostenregeling misschien toch niet verplicht vanaf 2014

maandag 11 februari 2013

Dit jaar, 2013, is het laatste jaar waarin nog op de oude manier vergoedingen en verstrekkingen mogen worden gedaan. Want in 2014 moet elke werkgever verplicht aan de Werkkostenregeling (WKR). Maar nu zijn er berichten dat de invoering van de WKR misschien wordt uitgesteld.

bron: Het Financieele Dagblad heeft van anonieme bronnen rond het ministerie van Financiën gehoord dat de definitieve invoering van de WKR wordt uitgesteld, zodat eerst de nodige knelpunten opgelost kunnen worden.

In 2014 WKR definitief ingevoerd?
In de WKR verdwijnen de meeste regels voor specifieke vergoedingen. In plaats daarvan kan de werkgever vrije vergoedingen verstrekken tot maximaal 1,5% van de loonsom (de vrije ruimte). De werkgever die meer vergoedt dan de vrije ruimte, moet daarover 80% belasting afdragen.

De afgelopen drie jaar konden bedrijven kiezen of ze gebruik willen maken van het bestaande regime voor vergoedingen en verstrekkingen, of dat ze over willen gaan op de WKR. In 2013 kan dat voor het laatst, omdat de WKR in 2014 verplicht zou worden voor alle werkgevers.

WKR is nog niet populair
Eén van de doelen van de WKR is het eenvoudiger maken van fiscale regels, maar niet veel werkgevers zien er de voordelen van in. Vorig jaar hanteerden acht van de tien werkgevers nog de oude regeling.
Een pijnpunt is de beperkte vrije ruimte, vooral voor werkgevers met een lage gemiddelde loonsom: zij kunnen veel minder vergoeden dan werkgevers waar de lonen veel hoger liggen.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat de twee regelingen naast elkaar blijven bestaan, zodat werkgevers zelf kunnen kiezen welke regeling het gunstigst is.

1 opmerking:

  1. Ik werk voor een payroll bedrijf en wij ontvangen de laatste tijd steeds meer vragen vanuit de MKB over de werkkostenregeling. Ze geven aan dat het onduidelijk is en daardoor stelt men het uit. Ook omdat ze weten dat het veel voorbereidingen vergt en ze niet gelijk kunnen bepalen of de werkkostenregeling in een concrete situatie voordelig of nadelig voor ze uitwerkt. Maar hierdoor zien ze niet of ze uberhaubt een nadeel gaan hebben. Het zou wel prettig zijn als de werkkostenregeling wordt uitgesteld, dan hebben MKB'ers tijd om zich voor te bereiden.

    BeantwoordenVerwijderen