Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

maandag 2 september 2013

Dit zijn de hoofdlijnen uit het voorstel van de nieuwe Wet werk en zekerheid

Minister Asscher (SZW) heeft de afspraken in het Sociaal akkoord met werkgevers en vakbonden uitgewerkt in een voorstel voor de nieuwe Wet werk en zekerheid. Opvallend is dat de minister de positie van flexwerkers al in 2015 wil verbeteren, terwijl hij het ontslagrecht pas gaat wijzigen vanaf 1 januari 2016. Werkgevers en werknemers hebben zo meer tijd zich voor te bereiden.

De basis voor de nieuwe Wet werk en zekerheid ligt in het Sociaal akkoord waarin werkgevers en vakbonden op 11 april 63 afspraken maakten met de overheid over wijzigingen in het sociaal stelstel.
Wetsvoorstel door het parlement loodsen
Doel van het sociaal akkoord was brede (her)scholing van werknemers en kansen bieden aan jonge mensen die de arbeidsmarkt nog moeten betreden. Maar er staan ook maatregelen in voor het combineren van arbeid en zorg. Bovendien worden voor ouderen de scherpe kantjes van enkele maatregelen afgeschaafd. Voor banenplannen komt 600 miljoen euro beschikbaar.
In de nieuwe wet, op basis van het Sociaal akoord, worden aanpassingen doorgevoerd in het flexrecht, ontslagrecht en de Werkloosheidswet. Het wetsvoorstel moet Asscher de komende maanden door het parlement zien te loodsen, waarbij vooral de Eerste Kamer cruciaal is, omdat het kabinet daar geen meerderheid heeft. De minister zal dus ook senatoren van oppositiepartijen voor zijn wetsvoorstel moeten zien te winnen.
Hoofdlijnen Wet werk en zekerheid
De resultaten heeft minister Asscher nu in het komende wetsvoorstel voor de Wet werk en zekerheid vastgelegd. De hoofdlijnen van de wet zijn:
Zekerheid gericht op werk, maar kortere uitkering
Meer zekerheid flexwerker, na twee jaar vast contract
Omslag in ontslag, iedereen een vergoeding
Activerende aanpak van de WW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten