Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

vrijdag 25 januari 2013

5 misverstanden over talentIedere ondernemer is op zoek naar dat ene talent, die werknemer die het verschil maakt. 5 misverstanden over talent waar we kort over kunnen zijn.

1. Talent is onveranderlijk
Voor zo'n 30 tot 40 procent zijn zaken als IQ, persoonlijkheid en dus ook talent genetisch bepaald. Dat wil zeggen dat 60 tot 70 procent bepaald wordt door persoonlijke ervaringen.

2. Als je talent hebt, hoef je niet je best te doen
Aanleg is een factor in de ontwikkeling, maar zeker niet de enige. Talent kan pas tot wasdom komen als je er minstens 10.000 uur in steekt, zo blijkt uit onderzoek van de Zweeds-Amerikaanse psycholoog Anders Ericsson.

3. Iemand met talent kan alles
De 7 zonden op de werkplek De term talent wordt vaak veel te algemeen gebruikt. ‘High potentials' zijn wat ze zijn: potentie. Of ze ook in jouw organisatie succes zullen hebben, hangt sterk af van de omgeving die je voor hen creĆ«ert. Ervaring en arbeidsverleden zijn daarin slechte voorspellers.

4. Met kwaliteit komen prestaties vanzelf
Geef een toptalent onduidelijke verwachtingen en tegenstrijdige feedback, en zijn prestaties zullen afnemen. Een slecht systeem kan "een genie op een idioot doen lijken", vat Stanfordprofessor Jeffrey Pfeffer kernachtig samen.

5. Talent kun je meten en voorspellen
Omdat talent niet onveranderlijk is, kun je het ook niet vastleggen in metingen, noch in voorspellingen. Als je al bij (top)sporters niet kunt voorspellen hoe ver ze komen, waarom zou je dat op de werkvloer dan wel kunnen?

En nu? Kijk eens goed in je organisatie of dat talent niet allang bij je rondloopt. Probeer je medewerkers te prikkelen om meer uit zichzelf te halen, bijvoorbeeld met de juiste focus. En lees onze tips om meer uit werknemers te halen.

bron: Sprout

Geen opmerkingen:

Een reactie posten