Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

donderdag 12 december 2013

Nieuw ontslagrecht leidt tot meer procedures
nieuwe ontslagrecht meer procedures

Gaat het ontslagrecht op de helling ten koste van de werknemer? Vergeet het maar: in het nieuwe ontslagrecht is er geen sprake van versoepeling van de ontslagbescherming, maar eerder het omgekeerde: de onderhandelingspositie ten opzichte van de werkgever verbetert juist sterk. En het leidt tot meer procedures.
Waarom? Vanaf 2015 hebben werknemers na twee jaar dienstverband altijd recht op een “transitievergoeding”, ongeacht de route van het ontslag. Want in tegenstelling tot de huidige praktijk levert ontslag via de vergunningprocedure van het UWV in met het nieuwe ontslagrecht altijd een vergoeding op.

Transitievergoeding in nieuw ontslagrecht lager maar meer procedures

De transitievergoeding is weliswaar lager dan in de huidige systematiek en gemaximeerd op 75.000 euro, maar daar staan een aantal procedurele verbeteringen tegenover. Zo kunnen werknemers net als nu je ontslag aanvechten (bij ontslag om disfunctioneren) bij de kantonrechter, maar bestaat straks ook de mogelijkheid om tegen een negatief vonnis in beroep te gaan tot aan de Hoge Raad. Nu is het na de kantonrechter basta.
Waar de werkgever eerst zeker wist dat hij er na een maand of twee vanaf was, introduceert de nieuwe wet nu langdurige onzekerheid. Dat dit de onderhandelingspositie van werknemers verbetert, is nogal wiedes. Werkgevers zullen graag wat meer betalen om de zekerheid te kopen dat de zaak definitief is opgelost in plaats van jarenlange procedures.

Ook uitzondering op maximale vergoeding in nieuw ontslagrecht leidt tot meer procedures

Hier komt bij dat er ook nog eens een uitzondering is gemaakt op de maximale vergoeding, als er sprake is van “ernstig verwijtbaar handelen” door de werkgever. Wat dat precies is, weet niemand, maar vele procedures zullen het leren. Werknemers hebben er namelijk alle belang bij om in beroep te gaan als de kosten opwegen tegen de mogelijke baten, daarbij gesterkt door allerlei experts die vrezen dat de kantonrechters de vrijheid zullen nemen hogere vergoedingen toe te kennen. Aanvullend voordeel is dat je tijdens de procedure niet ontslagen bent, de werkgever betaalt gewoon door.
Een noviteit is de twee weken bedenktijd die werknemers krijgen om op een ontslagdeal met hun werkgever terug te komen. Ook dit is een verbetering van zijn onderhandelingspositie, want het geeft de kans een dag voor het verstrijken van de termijn terug te komen op de overeenkomst en meer geld te eisen. Als de werkgever snel ontslag wil, zal hij een nieuwe deal sluiten. Daarna heb je als werknemer weer twee weken bedenktijd.

Leuk voor advocaten: meer procedures met nieuw ontslagrecht

Iedereen met meer dan twee jaar dienstverband mag straks dus in zijn handjes knijpen, even afgezien van oudere werknemers. Wie op een tijdelijk contract zit, is evenwel niet geholpen door de nieuwe wetgeving. De flexwerker mag vanaf halverwege 2014 nog maar twee jaar in tijdelijke contracten werken, tegen drie jaar nu. Dit verkleint mogelijk de bereidheid van werkgevers mensen in dienst te nemen, riep de Raad van State laatst. Bovendien geven de nieuwe regels een prikkel om flexwerkers op straat te zetten na één jaar en elf maanden, omdat werkgevers dan geen transitievergoeding hoeven te betalen.
Meer procedures met het nieuw ontslagrecht: werk aan de winkel voor advocaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten