Personeelsgesprek.nl is een bijzonder handig softwarepakket waarmee managers en personeelszaken veel tijd en werkdruk kunnen besparen bij het voorbereiden van personeelsgesprekken.

dinsdag 30 oktober 2012

Veel familiebedrijven in de verkoop


70 procent van alle bedrijven in Nederland is een familiebedrijf. Maar de continuïteit van die bedrijven is in gevaar. De oudere generatie is op weg naar zijn pensioen en hun kinderen willen het bedrijf niet voortzetten. Ook al krijgen de kinderen een familiekorting van gemiddeld 60 procent op bedrijfsaandelen. Dat blijkt uit onderzoek van Ernst & Young en het Center for Family Business. 


• Eén op tien wil bedrijf ouders voortzetten
• Familiebedrijven succesvol door langetermijnvisie
• ‘Risico voor werkgelegenheid en economie’
• 60 procent familiekorting op aandelen



Voor het onderzoek zijn wereldwijd ruim 93.000 studenten uit 26 landen met een familiebedrijf als achtergrond ondervraagd. Uit het onderzoek blijkt dat familiebedrijven wereldwijd opvolgingsproblemen hebben. In Nederland is dat nog erger dan elders. 

Eén op tien wil bedrijf ouders voortzetten

Wereldwijd is gemiddeld slechts 6,9 procent van de nieuwe generatie van plan om direct na de studie de opvolging ter hand te nemen. Vijf jaar na afronding van de studie beschouwt slechts 12,8 procent van alle studenten met ondernemende ouders zich als een opvolger. In Nederland ligt dit cijfer zelfs nog lager, namelijk op 10 procent.

Opvolgingsintentie: Nederland laatste in klassement
De onderzoekers onderzochten ook hoe sterk de opvolgingsintentie bij de jongeren is, als die er is.


Nederland eindigt hier als laatste in het klassement van onderzochte landen. Een alarmerend signaal, vinden de onderzoekers. Veel familiebedrijven krijgen namelijk al op korte termijn met een opvolgingsvraagstuk te maken. 

Familiebedrijven succesvol door langetermijnvisie

Volgens de onderzoekers zijn veel familiebedrijven juist succesvol omdat er meerdere generaties aan het roer hebben gestaan. Bedrijfsoverdracht aan een volgende generatie geeft familiebedrijven een voorsprong, omdat er met een langetermijnvisie wordt gewerkt. De investeringen en de relaties met klanten en werknemers zijn doorgaans duurzamer en daardoor succesvoller.

‘Risico voor werkgelegenheid en economie’
Een bedrijfsopvolging buiten de familie kan een einde maken aan die succesfactoren. Dit houdt een risico in voor het betreffende bedrijf en voor de economie en de werkgelegenheid van het land, vinden de onderzoekers. 

60 procent familiekorting op aandelen

Kinderen krijgen een flinke familiekorting op de aandelen. In Nederland wordt aan familieleden gemiddeld een korting van 60,65 procent gegeven op bedrijfsaandelen. Dit is iets meer korting dan in Duitsland (59,11 procent), maar minder dan in België en Groot-Brittannië, waar kortingen van ruim 80 procent gangbaar zijn.

Kansen voor ondernemers

Zelfs met deze korting is het kroost dus vaak niet tot bedrijfsovername te vermurwen. Doordat een groeiend aantal ondernemers de pensioenleeftijd nadert, zullen er in de komende jaren steeds meer goede bedrijven op de markt komen. Dat geeft wel kansen aan jonge ondernemers. Zij kunnen een bedrijf overnemen in plaats van er zelf een te starten.

Deze jonge ondernemers zullen behalve naar financiële informatie als omzet en winstgevendheid, vooral ook naar de personeelsdossiers kijken. Met de huidige wetgeving wil je natuurlijk alle risico's op een rijtje hebben. Daarom kiezen veel ondernemers voor snelle, slimme opbouw van hun personeelsdossiers met HRM-Reviews.

bron: businesscompleet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten